Vinprovning för alla i hela Sverige

Här hittar du en överblick över alla vinprovningar som äger rum i Sverige inom det närmaste året. Det tillkommer löpande flera vinprovningar på sidan, när de tillkännages av arrangörerna. För att läsa mer om varje enskild vinprovning och beställa biljetter behöver du bara klicka på bilden.
Ost- och vinprovning

Ost- och vinprovning

Pris: 595,00 SEK

Vinprovning med middag

Vinprovning med middag

Pris: 595,00 SEK

Vinprovning med ost

Vinprovning kombinerade med ost

Pris: 549,00 NOK

Vinprovning i hela Sverige

Vinprovning i hela Sverige

Pris: 395,00 SEK

Choklad- och vinprovning

Choklad- och vinprovning

Pris: 495,00 SEK

Vin- och lakritsprovning

Vinprovning kombinerade med lakrits

Pris: 495,00 NOK

Här på sidan får du en komplett överblick över alla vinprovningar i Sverige. Du hittar även länkar direkt till sidorna där du kan köpa tillgång till vinprovningarna. Vinprovningarna är insamlade från många olika hemsidor samt arrangörer och därför köper man även tillgång till vinprovningarna på olika platser. Du hittar vinprovningar i hela landet, mestadels föregår de i de stora städerna: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Gävle och Borås.

Vad är en vinprovning?

En vinprovning är ett arrangemang, som antingen är gratis eller kräver en biljett, där det finns möjlighet att smaka på flera olika viner. När man väl fått tillgång till vinprovningen kan man dricka så mycket vin man har lust till, om än den är gratis eller betald. Under de flesta vinprovningarna har man även möjlighet att köpa vinflaskor med sig hem, om man smakar ett vin som man verkligen gillar.

Klassisk vinprovning

Det finns olika typer av vinprovningar. En klassisk vinprovning föregår ofta där det finns möjlighet att smaka en uppsjö av viner från många olika importörer och producenter som står vid sitt stånd. Här går man ofta runt till de olika stånden och smakar på de viner man känner för att provsmaka. I gengäld får man också bara en liten skvätt i glaset, då syftet med denna typ av vinprovning är att smaka på vinet och gärna många av dem.

Vinprovning med mat

Den andra typen av vinprovning är mer intim och man får en mycket annorlunda smakupplevelse av vinerna. Till denna typ av vinprovning har det, redan på förhand, valts ut 4-10 viner som man ska smaka på. De utvalda vinerna åtföljs av en meny eller t.ex. tapastilltugg, så man upplever hur vinet fungerar till maten. Till dessa vinprovningar kommer man ofta sitta ner och innan man smakar varje vin, så kommer där finnas en vinkunnig som berättar om det.

Vingårdsbesök

Väldigt många vingårdar, både svenska och utländska, erbjuder regelbundet vingårdsbesök med rundtur på markerna, i produktionshallarna och vinkällaren, där det avslutas med en vinprovning. Till denna typ av vinprovning kommer du verkligen in på djupet på det vin du slutligen får lov att smaka, eftersom du tidigare har hört om hela processen som leder fram till den färdiga produkten och sett varifrån druvorna kommer.

Vinprovning för 2, 3, 4 eller flera

Vinprovningar är vanligtvis för alla, därför finns det inte heller några begränsningar på hur många som kan deltaga i en vinprovning, förutom om det finns ett maximalt antal platser per hållen vinprovning. Om du känner för att åka på en vinprovning ensam, så kan du bara nöja dig med att köpa en biljett. Det är väldigt många som gör det, vilket även kan rekommenderas då man träffar många nya människor med samma intresse som man själv har. Har du lust att åka till en vinprovning med 1 vän, 2 vänner eller hela familjen, så kan man även åka på vinprovning för 2, 3, 4 eller flera, det är bara att köpa flera biljetter.

Alla vinprovningar som vi samlar här på sidan, kommer man ha möjligheten att beställa från 1 person till mer än 1 person. Det kommer dock finnas en del vinprovningar där upplevelsen är anpassad till 2 personer och därför kan man endast köpa till 2 personer åt gången. Det kommer alltid finnas möjlighet att köpa upplevelsen flera gånger, så man kan deltaga 4 eller kanske 6 personer på en gång.

Vinprovning 2018

Här på sidan får du en komplett överblick över alla de vinprovningar som hålls i Sverige. Du kan hitta vinprovningar från några av landets bästa vinodlare, restauranger samt vinfestivaler. Om du vill veta mer om vilka vinprovningar du kan hitta här på sidan, så kan du läsa lite mer om utvalda arrangörer nedanför.

Arrangörer

Vem arrangerar alla dessa vinprovningar? Det är väldigt olika. Oftast är det: vinimportörer, vinbutiker, restauranger eller vinproducenter. Det kan dock även förekomma att det är eventbyråer eller andra enskilda tillfälliga arrangörer. Vi har skrivit lite om några utvalda arrangörer nedan.

Smakateljén

Smakateljén är ett företag som ligger mitt i Stockholm, där de håller diverse provningar, däribland vinprovningar. Anser du att du har smakat på vin tidigare och att en vinprovning inte ändrar din syn på hur vin smakar eller vad man kan använda det till? Då tar du fel, för smakateljén lyckas sammansätta vin och mat som du aldrig förr har provat det.

Nordic Sea Winery

Nordic Sea Winery grundades 2008 och är idag känt för att vara ett av de bästa och finaste vinföretagen i hela Nordeuropa. Det ligger i Skåne, dit de får levererat druvor från hela världen och sammansätter samt gör sina egna viner. De odlar även på sina egna vingårdar, där de likaså gör fantastiskt vin av druvorna. En vinprovning hos dem öppnar upp ögonen för många nya möjligheter och nyanser i vin.

Upplevelse.com

Upplevelse.com arrangerar vinprovningar i de största städerna i hela Sverige. Alla har därför möjlighet att deltaga i en av deras fantastiska vinprovningar, där fokus ligger på att lära sig något nytt om att smaka på vin samt om vad produktionen i sig har haft för betydelse för vinets smak. Utöver att arrangera vinprovningar i en stor del av Sverige, så är de kända för att förmedla en lång rad upplevelser inom alla områden.

Go Dream

Go Dream är precis som Upplevelser.com arrangör och förmedlare av all världens upplevelsegåvor, så vill du hitta den perfekta upplevelsegåvan till din partner, vän eller mor/far så kan du möjligen hitta den här. Men det är inte därför vi nämner dem, för de står nämligen också för att arrangera vinprovningar i hela Sverige. De arrangerar vinprovningar i flera av de stora svenska städerna och det finns möjlighet för att deltaga i olika typer av vinprovningar, där vinet sammansätts med t.ex. mat, lakrits, ost eller choklad. Det finns möjlighet att deltaga i en lång rad unika vinupplevelser.

Svensk vinprovning

Det görs inte många svenska viner och därför är det också tunt med vinprovningar som uteslutande hanterar svenskt vin. I gengäld finns det ofta möjlighet att smaka på svenska viner på vanliga vinprovningar, där det finns ett brett urval av vin från hela världen. Vidare bjuder många av de befintliga svenska vingårdarna in till besök och vinprovning för att vidga varumärkeskännedomen.

Utländsk vinprovning

Oftast är det utländska viner man stöter på under de flesta vinprovningarna och det finns en enkel anledning till detta, det är för att de har bättre förutsättningar än det vi kan prestera med klimatet här hemma. Många vinprovningar hålls även med fokus på viner från ett specifikt land, t.ex. kan man få en spansk vinprovning, italiensk vinprovning, fransk vinprovning o.s.v.