Om du för närvarande går i pension eller på väg att gå i pension, så är du också en del av den friskaste generationen seniorer någonsin. En generation som kan leva riktigt länge och inte bara länge, utan leva bra länge.

Men det kräver att du håller dig i form och anstränger dig för det. När vi blir äldre blir det svårare och svårare att göra detta och därför är det superviktigt att se till att rutinerna finns på plats och är en fast del av våra liv.

Styrketräning är viktigt

När vi blir äldre tappar vi muskelmassa och det är helt normalt men det är också en utmaning. Det är väldigt viktigt att ha muskelmassa, inte minst för att det gör att vi kan vara aktiva i vardagen längre och klara fler saker på egen hand.

Det finns också flera studier som visar att låg muskelmassa ökar dödligheten bland äldre, även om det kan vara tvärtom, att sjukdom naturligt gör att man tappar muskelmassa.

Men vad vi med säkerhet vet är att det blir svårare och svårare att bygga muskelmassa. Använd den eller förlora den, som man säger i USA.

Om du inte redan är styrketränare, sätt igång nu, för imorgon blir det svårare. Och det positiva är att man som senior faktiskt kan behålla mycket muskelmassa när man väl har den. Du kan lätt vara senior och vara stark och frisk.

Undvik skador med skonsam träning

Även om styrketräning är viktigt, betyder det inte att du måste rusa in på gymmet och börja marklyfta och sitta på huk med lösa vikter och skivstänger. Du kan göra detta bra om du har en personlig tränare som hjälper dig, men det finns andra alternativ också.

Du kan till exempel prova TRX eller andra typer av övningar med kroppsvikt. Jag är också ett fan av kettlebells, som också är skonsamma om de görs på rätt sätt.

Men det viktigaste är att du tränar med det första syftet att undvika skador. Förhoppningsvis har du med åldern inte så mycket ego längre som kan locka dig att ta onödiga chanser.

Så gör dina övningar långsamt och med fullt fokus på teknik.

Styrketräning är till för alla, även för seniorer, men du behöver bli instruerad av någon som vet vad de gör. En personlig tränare är värd pengarna här.